keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Home Hell Home

Olemme tehneet hurjasti raskasta työtä, kun olemme kantaneet kaatopaikalle tavaroitamme home-kodista. Eräs ystäväni sanoi, tässä taannoin, että tulipalokin olisi armeliaampi kuin home-talo. Siinä menisi kaikki kerralla ja kaikkea tavaraa ei tarvitsisi käydä läpi hävittämistä varten. On totta, että ihmisillä - noin yleensä - on paljon sellaista tavaraa, mitä ei välttämättä muista edes omaavansa. Meillä ainakin monet tällaiset tavarat on juuri niitä tavaroita, joihin liittyy jotain muistoja. On laatikoihin pakattuja lasten piirrustuksia vuosien varrelta, koriste-esineitä jotka eivät ole olleet aktiivisesti käytössä tai esillä, mutta niihin liittyy jokin tapahtuma tai tilaisuus vaikkapa ulkomaanmatka jne. Sitten ainakin itselleni vaikeaksi asiaksi on muodostunut edesmenneen äitini tavarat, joista monet ovat joutuneet hävitykseen...

Oman lukunsa muodostaa lasten tavarat, tuntuu hurjalta, jopa hölmöltä, surra pehmo nalleja ja pupuja... ehkä suurimmaksi osaksi niitä pois heittäessä suree erityisesti tilanteen vääryyttä... Kun tilanteessa ei ole hipaustakaan oikeudenmukaisuutta.

Monenlaista neuvojaa on matkan varrella tullut tavattua ja monenlaista varmasti saamme vielä tavata. Itse olen kuitenkin suruissani siitä, että Hengitysyhdistys lakkautti asumisterveysasiantuntijoiden kenttätyön kokonaan tai lähes kokonaan, ilmeiseti vain puhelinpalvelu jäi. Hyvää sekin, mutta puhelimessa tällaiset asuntoasiat harvemmin ratkeaa... vaan paikanpäälle pitää saada riippumattomia asiantuntijoita käymään ja valitettavasti ihan kaikki rakennusalan ammattilaiset eivät ole asiantuntijoita, tässä asiassa. Meillekin tuli korjausehdotus entistenomistajien asiantuntijalta, että tiivistetään vain lattian ja seinänvälit niin homepöpöt eivät välipohjasta silloin pääse kulkeutumaan huoneilmaan... JEP! Hyvähän siellä on sädesienen ja aspergillus-lajikkeiden muhia... ja päästä taas ajanperästä huoneilmaan. Varsinkin kun kuulin eräältä asiantuntijalta, että viimeisempien tutkimusten mukaan 7/10 tiivistyskorjauksesta epäonnistuu. Kuinka kukaan voi tällaista edes ehdottaa, kun kyseessä on hyvin altistunut perhe ja allergiset ja sairastuneet lapset!?







pilapiirros Kalevassa 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti